
Yumurta alerjisi, bebeklerde ve küçük çocuklarda en sık rastlanan alerjidir. ABD’li çocukların yaklaşık % 1,3’ünde yumurta alerjisi vardır. Yumurta alerjisi olan çocuklar yumurtadan kaçınmak zorundadırlar. Yumurta beyazı, alerjik reaksiyonlardan sorumlu olan yumurtanın bir parçasıdır. Ancak yumurta sarısını beyaz protein izi olmadan ayırmak olanaksızdır. Yumurta alerjisi olan çocuklar ayrıca, içinde bir miktar yumurta içeriği bulunan herhangi bir şeyden kaçınmalıdır.
Bir etiket üzerinde bulunan aşağıdaki bileşenler yumurta varlığını gösterir. Geçmişte güvenle kullanılmış olsa bile, tüm etiketler bir ürünü tüketmeden önce dikkatlice okunmalıdır.
- Albümin
- Apovitellin
- Kolesterol içermeyen yumurta ikamesi (örn., Eggbeaters®)
- Kurutulmuş yumurta katıları, kurutulmuş yumurta
- Yumurta, yumurta beyazı, yumurta sarısı
- Eggnog
- Yağ yerine geçen maddeler
- Globulin
- Canlı
- Lizozim
- mayonez
- Meringue, meringue tozu
- Ovalbumin
- Ovoglobulin
- Ovomüsin
- Ovomukoid
- Ovotransferrin
- Ovovitelia
- Ovovitellin
- Pudra yumurtaları
- Silik albuminat
- Simplesse
- Surimi
- Öncü
- Vitellin
- Bütün yumurta
Bazen aşağıdaki gıdalarda da rastlanmaktadır;
- Suni aroma maddeleri
- Pişmiş ürünler
- Lesitin
- Doğal tatlandırıcı
- Nugat
- Makarna
Yumurta Beyazı ve Yumurta Sarısı
Genellikle, insanların alerjik olduğu tavuk yumurtasının kısmı yumurta beyazıdır. Bununla birlikte, yumurta sarısını yumurta beyazından ayırmanın güvenli bir yolu yoktur. Yumurtadaki beyazın yumurta sarısındaki izleri alerjik reaksiyonu tetikleyebilir.
Çapraz Reaktivite
Çapraz reaktivite, bir gıdadaki proteinlerin başka bir proteindeki proteine benzer olması durumunda oluşur. Bu olduğunda vücudun bağışıklık sistemi onları aynı şekilde görür. Çoğu yumurta alerjisi olan insanlar herhangi bir belirti göstermez tavuk eti rahatlıkla yiyebilirler. Uzmanlar, tavuk yumurta akı ve hindi, ördek, kaz ve martı yumurtası beyazının çapraz reaksiyon oranının nadir olduğunu düşünmektedir.
Yumurtasız bir diyet nasıl olmalıdır?
Yumurta, demir, biyotin, folasin, pantotenik asit, riboflavin, selenyum ve A, D, E ve B12 vitaminlerinin yanı sıra kaliteli bir protein kaynağı sağlar. Çocuğunuz süt, et, kümes hayvanları, balık, fındık ve baklagiller gibi diğer protein kaynaklarına alerjik değilse hala yeterli miktarda protein alacaktır. Selenyum ve B12 vitamini etten de elde edilebilir. Folasin, baklagiller, meyveler ve yapraklı yeşilliklerden karşılanır. Çocuğunuz çeşitli gıdaları tüketirse de, yumurta içermeyen bir diyet çocuğunuzu beslenme riskine sokmamalıdır.
Çocuğunuz yumurta içeren gıdalardan kaçınırsa temel besinler diyetlerinden kaybedilebilir. Örneğin, çoğu pişmiş gıdalar, B vitaminleri ve demir içeren zenginleştirilmiş ve güçlendirilmiş un ile yapılır. Çocuğunuz normal olarak yumurta alerjisi geliştirmeden önce çeşitli pişmiş gıdaları mı yedi? Eğer öyleyse, kalori, B vitaminleri, demir ve diğer yumurta içermeyen kaynaklardan ilave besinler sağlamanız gerekecektir.
Yumurtadan kaçınırken kaybedilen besin maddeleri | Önerilen alternatif kaynaklar (alerjik değilse) |
Protein, Demir, Biyotin, Folasin, Riboflavin, Vitaminler A, D, E, B12 | Et, balık, kümes hayvanları, baklagiller,Süt (çocuğunuz için güvenli ise);Meyve, sebze, yeşillik; ve zenginleştirilmiş taneler |
Yumurtanın yerini alabilecek gıdalar
Bir tarifte yumurta içeriğini değiştirmek genellikle mümkündür. Ürünlerin yumurta içeriği değişimi uygulamaları uzun bir yol kat etmiştir, ancak bazıları diğerlerine nazaran daha pahalı olmaktadır.
EggBeaters® gibi düşük kolesterollü yumurta ikame maddeleri, yumurta alerjisi olanlara kıyasla kullanılmamalıdır. Bu tür ikame maddeleri yumurta içeriklerinden yapılır. Güvenli bir ürün kullandığınızdan emin olmak için daima etiketleri okuyun.
Tarifin türüne bağlı olarak, bazı yumurta değiştirmeleri diğerlerinden daha iyi çalışır. Pişmiş ürünlerdeki yumurta yapı (bağlama), doku, tat, kabartma (yiyecek artışına yardımcı olmak için) ve renk sağlar. Bu işlevlerin her biri farklı bir yedek türünü gerektirebilir. Örneğin, fırında pişmiş ekmek veya tatlı ürünlerinde yumurtayı parlak kahverengi bir kabuk vermek için kullanmanız yaygın bir durumdur. Bu durumda, kabul edilebilir ikame maddeleri inek sütü, soya sütü, sulanmış agave nektarı veya mısır şurubudur.
Kaynaklar